Maaslandtoernooi van OTTC viert gouden jubileum in Oss

Gepubliceerd op 4 maart 2020 om 19:18

OSS | Voor de 50ste keer wordt op zondag 8 maart van 9.00 tot 18.00 uur in sporthal De Ruivert in Oss het Maaslandtoernooi van OTTC uit Oss gehouden. Het is het grootste nationale tafeltennistoernooi dat door een vereniging wordt georganiseerd. 150 deelnemers in 75 teams spelen dit weekeinde op 32 tafels. Voor de vijftigste keer zijn Adri van der Heijden (67), Joop Meijer (67), Ria Ceelen (66) en Nico van Erp (83) bij de organisatie van het toernooi betrokken. 

 

Toen in december 1970 het toernooi voor de eerste keer gehouden werd, waren Adri, Joop en Ria nog 'snotneuzen' van 16 en 17 jaar oud. Nico was destijds met zijn 32 jaar al bijna een veteraan. Adri: "We mochten helpen met allerlei hand- en spandiensten, zoals tafels halen en opbouwen. Eigenlijk is dit toernooi een feest van heel OTTC, iedereen doet mee." De vereniging is een hechte groep met heel veel leden die al lang lid zijn. 



Tafels sjouwen
Tijdens dat eerste toernooi, dat gehouden werd in de Maaslandhal aan de Singel 40-45, waren er 430 deelnemers.  "We hadden zo'n 48 tafeltennistafels nodig, en die leenden we van alle verenigingen uit de wijde omgeving.  Met een vrachtwagen van een van onze leden gingen we die dan overal ophalen en in de hal plaatsen. Een ongelooflijke berg werk, waarbij ook nog wel eens gewonden vielen", vertelt Joop lachend. "Want de tafels toen waren loodzwaar. In 1976 zijn we begonnen met het huren van tafels, die worden gebracht en gehaald. Dat doen we sindsdien elk jaar bij onze vaste leverancier."

In de Maaslandhal zat de wedstrijdleiding boven, met een goed overzicht over de hal. Adri: "Voor elke wedstrijd moeten we een wedstrijdformulier maken, dat op de tafel gelegd werd en na de wedstrijd weer ingevuld naar de wedstrijdleiding terug moest. Dus hadden we een emmertje dat we uit het raam aan een touw naar beneden lieten zakken. Daarmee gingen de briefjes naar boven en beneden." Joop: "Dat was letterlijk een geëmmer. En als het emmertje er niet was, klom er ook regelmatig iemand langs het wandrek omhoog." In de ruimte van de wedstrijdleiding lagen en hingen meer dan twee meter hoge wedstrijdschema's. Nu is dat natuurlijk allemaal geautomatiseerd.
In 1996 verhuisde het toernooi naar de Mondriaan- en de Ruiverthal. Adri: "Tot drie jaar terug gebruikten we beide hallen, we hebben jaren gehad met meer dan 600 deelnemers. Nu loopt het aantal deelnemers aan toernooien overal terug en gebruiken we alleen De Ruivert."

 

Inzicht
Als sinds jaar en dag is Nico van Erp wedstrijdleider van het toernooi en al heel wat jaren met assistentie van Adri. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de inschrijvingen en de indelingen van het toernooi, inclusief de tijdschema's. Adri: "Dat is nu wel geautomatiseerd, maar dan moet je het nog steeds zelf bedenken en sturen. Daar is wel wat inzicht voor nodig." Joop controleert alle inschrijvingen, is verantwoordelijk voor de prijzen en zit op de dag zelf in de wedstrijdleiding. Adri helpt al een paar jaar clubgenoot Chris van de Wetering met het automatiseren van het toernooi. Ook regelt hij genoeg mankracht om op de toernooidag en de dagen ervoor en erna te helpen en zit hij op de dag zelf in de wedstrijdleiding. "Ik heb ook de opleiding tot toernooileider voor nationale toernooien gedaan, omdat dat op een bepaald moment toch door Nico overgedragen gaat worden." Verder maakt hij het programmaboekje, met advertenties van lokale ondernemers die daarmee helpen het toernooi mogelijk te maken. Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling is al jaren hoofdsponsor. 

Hot naar her
Ria Ceelen tenslotte is degene die sinds jaar en dag op de toernooidag als wedstrijdcommissaris in de hal van hot naar her rent om alle wedstrijdbriefjes op het goede moment op de goede plek te krijgen.  De mannen: "Die haalt op zo'n dag haar tienduizend stappen met gemak."

 

Bron: https://www.kliknieuws.nl/regio/oss/sport/163351/nieuw-artikel